Vad gjorde du för ett år sedan?

Våra sociala medier med Facebook i spetsen, ger oss inte bara uppdateringar från vår familj, våra vänner och andra som vi följer, utan vi får även våra minnen serverade. Bilder och inlägg på den här dagen för ett år sedan, två år sedan eller ännu längre tillbaka. Om man har haft Facebook länge och varit en aktiv användare så kan det mycket väl komma dagligen. När en nära anhörig gått bort så är det heller inte konstigt om hen dyker upp bland dessa minnen.

Personligen har jag tre sådana tjänster. Förutom Facebook så får jag även uppdateringar från både Google Photos, som ger mig en uppsättning av mina bilder från den här dagen bakåt i tiden, och från Timehop, som gräver i både Facebook, Instagram, Twitter och andra tjänster. Allt för att påminna oss om allt vi har gjort.

Att ständigt få tankarna väckta, tankar på personer som aldrig mer kommer kunna stå vid din sida, är förmodligen något som vi alla reagerar olika på. En del reagerar med sorg över det man aldrig kommer att få uppleva igen, medan andra – däribland jag själv – föredrar att låta minnena ta mig tillbaka i tiden och låta fylla tomheten som finns kvar. I alla fall för en stund.

Men oavsett hur man ser på det så går det inte att komma ifrån att sociala medier numera är en del av vår personliga historia. De bygger och kompletterar våra minnen med bilder som inte bara ger ett ögonblick i tiden, utan i många fall också en berättelse uppbyggd av filmer, fotografier, kommentarer och gilla-markeringar.

Ibland vill vi kanske inte bli aktivt påminda om de vi har förlorat. Och det är naturligtvis också ok. Facebooks On this day, går att stänga av genom att gå till appen och klicka bort notifieringar. I Google Photos hittar du det under inställningar.

Och det kan naturligtvis finnas tillfällen som man inte vill bli påmind om. Den närståendes begravning skulle kunna vara ett sådant tillfälle. Eller saker kring sorgen och dödsfallet. Eller någon av tusen andra saker som man inte vill få upp på skärmen när man startar mobilen eller datorn.

Därför kan du stänga av minnen i dina sociala medier. Men när du vill ha dem, så finns de där.

© 2017 A MarketPress.com Theme