Gmail

Gmail började som Google eposttjänst som lanserades för allmänheten 2007 men har sedan dess utvecklats till något mycket större. Kontot håller idag mycket information kopplat till din person, din sökhistorik och dina annonsprofil, och är samtidigt inloggning till alla Googles tjänster, såsom Drive, Docs, Photos och Music.

Gmail-kontot är normalt också knutet till Google Play Store, där Android-användare kan köpa och ladda ner appar till sin mobil.

Google har sedan 2013 en funktion för att hantera användare som avlidit, med det något diskreta namnet Hantering av inaktiva konton. Beskrivningen av funktionen säger ingenting om att användaren ska han avlidit, men det är tydligt att det är dit man vill komma.

Vad ska hända med dina foton, e-postmeddelanden och dokument när du slutar använda kontot? Google låter dig bestämma.

Du kanske vill dela dina data med en betrodd vän eller familjemedlem, eller så kanske du vill ta bort kontot helt och hållet. Det finns många situationer där du inte har åtkomst till eller kan använda ditt Google-konto. Oavsett anledning låter vi dig bestämma vad som ska hända med dina data.

Med hjälp av Hantering av inaktiva konton kan du bestämma om och när ditt konto ska betraktas som inaktivt, vad som händer med dina data och vem som meddelas.

Men oavsett vad funktionen kallas, så är det fortfarande bra att den finns. Med ungefär en miljard användare så kommer tyvärr behovet att uppstå dagligen.

Vad kan jag göra som anhörig?

Som anhörig finns det möjlighet att begära tillgång till eller få raderat en avliden användares information. Det är en manuell process och Google påpekar att man inte kommer att kunna ge ut några inloggningsuppgifter.

Vad kan jag göra för att förbereda mig?

Hantering av inaktiva konton är utan tvekan den bästa vägen att gå. Här har du möjlighet att själv ange om du vill ge någon annan tillgång till dina data om du går bort – eller är inaktiv – eller om du vill att kontot ska raderas. Du har även möjlighet att välja vilken data som du vill dela med din betrodda kontakt:

  • Bokmärken
  • Drive
  • Gmail
  • Google Foto
  • Google Play Böcker
  • Grupper
  • Hangouts
  • Kontakter

Funktionen går att ställa in så att den aktiveras automatiskt efter 3-18 månaders inaktivitet, och först då kommer det du valt att slå in. En månad innan dess kommer du att få ett sms som meddelar dig, så det är viktigt att hålla informationen uppdaterad om du byter mobilnummer.

Det är viktigt att påpeka att Hantering av inaktiva konton inte är tillgänglig om man använder sig av Google Apps.

Mailet som din kontakt får innehåller en länk för att ladda ner den data som du har valt, men öven ett personligt meddelande som du kan ställa in i förväg.

inactiveacctmgr

© 2017 A MarketPress.com Theme