Facebook

Med 1,6 miljarder aktiva användare, är Facebook utan tvekan det största sociala nätverket idag. Naturligtvis har det uppkommit situationer när en användare gått bort medan profilen ligger kvar, vilket kan var jobbigt för släktingar och vänner. Den avlidne kommer kanske att dyka upp i minnen på Facebook eller på födelsedagar.

Sedan 2009 har Facebook dock en funktion för att hantera detta. På begäran av anhöriga kan en person profil tas bort eller göras om till en minnessida. Bilder och inlägg finns fortfarande kvar, och vänner kan fortfarande skriva på väggen.

Sidan blir en plats där vänner och anhöriga kan samla sina tankar och ge varandra stöd. En digital minnesplats, på samma sätt som graven är en fysisk sådan.
En minnessida innebär samtidigt en del förändringar. En persons minnessida kommer inte dyka upp i påminnelser om födelsedagar och andra minnesdagar, och kommer inte heller komma upp bland förslag på vänner.

Den största förändringen är dock att kontot låses helt för inloggning. Det betyder att det finns få möjligheter att tex moderera inlägg eller att uppdatera profilen.
Hur kontot hanteras beror också på vad den avlidne själv ville. Det finns möjlighet att välja om någon efterlevande ska få möjlighet att administrera sidan, vilket ger vissa begränsade möjligheter:

  • Godkänna vänförfrågningar
  • Byta profilbild
  • Byta omslagsbild
  • Fästa inlägg
  • Eventuellt ladda ner ett dataarkiv om den avlidne har godkänt det

Det kan naturligtvis vara så att man själv inte är bekväm med att ens Facebook-profil finns kvar efter att man har gått bort och det går också att välja att den ska tas bort. Att detta görs hänger dock på att Facebook bli informerade om dödsfallet via någon anhörig.

Vad kan jag göra som anhörig?

Som anhörig kan du be att Facebook gör om kontot till en minnessida. Detta gör du genom att gå in under Begäran om konvertering till minneskonto. Där får du ange vem den avlidne är och vilket datum som hen gick bort.

Facebook vill även gärna ha någon dokumentation som stärker att personen faktiskt har gått bort, såsom en dödsruna. Men även om det förenklar deras arbete så är det inte alltid nödvändigt för att de ska kunna gå vidare.

Processen tar ett par dagar, och efter det kommer en eventuell efterlevande anhörig att bli kontaktad av Facebook.

Vad kan jag göra för att förbereda mig?

Du kan själv besluta om vad som ska hända med din profil efter att du har gått bort, och finns under Inställningar -> Säkerhet -> Efterlevande kontaktperson. Här kan du ange

  • Vem som ska ta hand om din minnessida efter att du har gått bort
  • Om hen får ladda ner ett arkiv med alla dina inlägg och bilder
  • Om du hellre vill att din profil ska raderas helt